It's a Jurnal, Partner, and Storylife

Friday, 22 June 2012

Truly Amazed

Now I'm currently at the class, my friend bought a new IPod touch and me, get the benefits. In add, now our class have been supplied with wireless connection, how happy we are. Just an intro for the new SEM I admit that I manage to turn to a better person. Homeworks are increasing though I'm still testing this new IPod. Haha. Last night, I was shocked by the teachers that the pre-trial MARA will be earlier than the actual date. OMG. I never felt like this before. But I believe in myself that I can do it. Although my prev pointer is just 3.71, there's no possible for me to strive for straight A+ this time. May you success Amalina, InshaAllah

Saturday, 9 June 2012

Dabo SIngkep : Those Faces

Masa di KPM : 3 Pagi semua dah segar

Makan makan dekat Carnival




Last Picture before balikk~ Us, and Them

Some of TGB's
Moment betulbetul sebeblum muntah :P


Dekat SMA



Dekat bilik hotel ni

The Family Members :)
Okay finally dapat jugak upload. Walaupun only some. This photos were always cherish my minds. Hopefully we can meet again. InshaAllah.
Assalamualaikum

Dabo Singkep Part Three

And so,

Arrived Tg Pinang, Alhamdulillah :)

We check-in hotel, then rest for a while. Oh. Tired and sad faces everyone. That evening, some keluar jalanjalan and pusing kawasan sekitar. Malam pun keluar lagi, pergi makan. Nasib baik tambang Rp3000 je, tak mahal pun. Tapi yg sedihnya, dia cakap nak bawak kami pergi Carnival. Ingatkan best la sangat, karnival pendidikan je. Teserempak dengan Nor , Ahnaf, and tak ingat sorg lagi.

Penat jugak jalan takda benda nak beli. Last last kami end up dengan makan dekat situ. Lepastu balik hotel, tidur. Bestla siapa yang main True or Dare samapi tidur kat kakilima tu kan :P

Besoknya,
Memang betul shopping kalini. Bayangkan telekung suteranya RM 50+ je ? Rambang mata kan? I bought kain for Eid Celebrations. Tak sabarnyaa nak tunggu baju tu siap. Songket Indon. Duit memang habisla. Dulu before datang sini mama cakap "bukan nak beli apa sangat kan". Nah ambik balik dengan Zero Rupiah.

Then kami pun naik feri balik Malaysia. Oh so sad, dah habis ke trip yg kami prepare selama exam weeks tu? Dah habis ke? Macam tak percaya je. But the fact memang dah tamat pun. Dekat Stulang Laut pun ramai la parents dah ambil. Budak Johor la. Kami yg tak berkenaan ni naik bas balik maktab.

Allah, it was the best trip ever. Dekat situ dah tau dah perangai semua orang. Even though much la jugak moments yg diorg storystory tu tiada aku, but I can feel the happiness. You know why?
Because we, Kumpulan Riau
(Bal suggested that name)

Dabo Singkep Part Two

Remind you, it's a very long entry Haha
Masa di Indonesia

Dekat Tg Pinang kami terus transit feri untuk ke Dabo. Agak rushing sebab dah lambat masatu. Berjamjam jugak perjalanan ke Dabo.

Sampaila one time ni, feri melambung lambung. Aku taksangka semuanya macam Jakun. But, seriously macam riding a horse. Diorang kemain lagi seronok, wooo sana wooo sini. Dalam hati aku MashaAllah dah cuak. SERIOUS. Aku dah agak aku akan muntah. And my guest is right. Two times pulak tu. Sakit perut aku. Scenery dalam feri tu takyah cakap la CHAOS sangat, semua org followfollow vomit. Urusetia panik, dengan takcukup beg plastik tong sampah pun jadila. Paling sedih, ada beg yang kena muntah. Pity that person. -__-

Arrived at Jaguh Jetty then. Kami naik Bas Kabupaten Lingga untuk ke Dabo. Sangatsangat mengantuk sebab penat muntah tadi. Sampai je dah dapat krisis, toilet takda air. Masatu dah rasa "naaakk balikkk". Apala lembik kan? Malamtu penyerahan pada keluarga angkat. Best sangat because dapat dengan Alya <3 Hihi

Malamtu no electric supply. What??! Lagila hati struggle nak balik. Tapi aku sedar, itula aku tujuan pergi program ni. Selain nak penuhkan Student Profiling aku sahaja, aku boleh belajar Other's Life. Yela kan, manusia bukan Pencipta, sentiasa Mewah Segala Benda. At that time, aku rasa insaf. Kenapa aku tak bersyukur, tiada current supply je pun, gelap sikit je bukan tiada rumah langsung. Directly at that time aku belajar kesilapan aku. Sedar tak sedar ruparupanya kami ada siblings lagi. Hareiz, Aima and Dedel. Masani la kami jadi rapat. Best bukan?

Okay, entry ni paling panjang cause banyak sweet moments dekat part ni la.

The next day we went to Lapangan. Ada bicycle race apa tah. Mula mula semua excited nak tengok, masa participants ke lima ke enam dah sampai tibatiba jadi Chaos. Argue and fights occur, us that's watching there semuanya Silent. Frightening la jugak. Dekat situ siap ada nyanyi nyanyi lagi. Peliknya? Tiada dalam jadual pun. Tapi HEK kami pun ada disitu, so kami ignore je laa. Last last kami dapat tahu yg seharusnya kami di Pagoda (Mini Perpustakaan). But before that dah sempat travel dah pekan disitu. Semua kalut cari simPATI. Haha :D

The next day is all about Lawatan. Pergi Perusahaan Batik, Projek Ekonomi, Kraf dan Cenderamata. It's quite boring, alah kat Malaysia pun ada. The most best part of the day is we went to Air Terjun Batu Hampar. Boys jela yg mandi pun but us yg watching ni pun, Enjoying the Scene jugak. Boys try to build a tower in the water. Haha kelakar. Childish juga mereka ni. That part I just realize, TGBians boys la yang paling ceria. Mungkin sebab paling ramai kot.

Malamtu,
Best ni. Our(s) family angkat, Me Alya, Aima Dedel , Hareiz, Nina and Jiha gather. Because ada Ikan Bakar malamtu. Touched sangat mereka kan orang susah. Oh how much they had spent for this sessions. We were like families at the time being. :')

The next day is trip to Pulau Daik. Yang bercabang tiga tu. Mostly ziarah makam makam Sultan. tapi banyak jugak yang misteri. Misalnya, kira tiang kali ketiga mesti taksama, duit bergulung dekat tangan, air dala tempayan sejuk tapi luar panas, and banyakbanyak lagi. Aku pulak berjaya naik trak pak polisi. Best la sebab dalam van panas and mampai bagai. Hihi :D

Okay malamtu malam kebudayan. Sungguh tak disangka, the Boys really perform that night. Congrats guys, you bring TGB's identity. Part paling best is masa joget lambak. Habis semua orang ditarik untuk meari. Budak laki takyah cakap la, semua lari lintang pukang. Maybe to them it was enjoy, but for TGBians, it's not.

Lepas je malamtu diorg yang ada motor semua keluar pergi jalan jalan. Isk isk sampai hati. Hal ini aku ngan Alya je tau. Okay takmampu cerita -__-

Balik rumah malamtu Ibu dah beli barang untuk balik esok. Huwaaa sedih sangat. Kenapa sekejap sangat ni? Inilah manusia, tak pernah bersyukur. Sayu je malam tu. Dah siap packing semua barang aku pun tidur.

Besok paginya, us ( me and alya ) jadi orang paling awal siap. Even Hareiz pun tak mandi lagi time tu. Pergi rumah NekMi breakfast macam biasa. Dingin je dalam rumah tu. Memang kitorang snap habiss laaa. Sedih sedih sedih. Ibu pun nangis. :'(

Dah salam salam semua they hantar kitorang ke Gedung. Dengan beg besarnya. Dengan facepalm nya. Oh tak dapat tahan sedih sangat. Dekat gedung tu salam salam dengan semua. Paklong pun ada masatu. Farewell to Dabo. Kami pun bertolak ke Jeti Jaguh and then ke Tg Pinang.

Fuh. So long.

Dabo Singkep Part One

But today i succeed, at last posting on my holiday :P Act it's a school trip for Community Service.

Do you know where? It's Dabo Singkep, Kepulauan Riau, Indonesia.

Sebelum Tiba Di Indonesia

We, TGBians send 50+ participants for this trip. Because of the-most-participation-ever, we have to have our own organisation. We need to prepare for the dancers. Haha for Zapin. The MT and AJK's had been selected. Not me who join the dance, but the GUYS. Oh, Im so proud of them.

Sebelum pergi tu, dua minggu untuk exam Sem 1. Kesian mereka setiap malam berlatih. MT pulak facepalm fikirkan mengenai dana, surat and so on. But we, yang bawahan pun tak duduk diam. Apa yang buat aku benarbenar shocked is malam nak cari baju dekat bilik stor tu.

Unexpected! Kalini aku joinla sebab aku under AJK Penginapan, so takbanyak kerja di Malaysia. Maybe takdak langsung. Malamtu kami ramairamai pergi geledah bilik setor Blok E, F dan G yang banyak baju turun temurun from one batch to another. Cari yang okayokay, pastu asingkan, masukkan dalam plastik dan kumpul dekat tengah dataran. Masa tu tak rasa penat langsung walaupun berpeluh nak bagai. Alhamdulillah :)

Nak dijadikan cerita, we make the round table of Block E as a place of lepak. Tersangatla best masa tu. Ye lah eventhough dengan org yg takpernah rapat pun boleh jadi Geng macamtu. Wah hebatla TGBians. Celoteh la sampai 3 pagi.

This trip memang challenging. Before pegi tu, semua kelam kabut nak kena call for Dana. MT pulak especially Secretary pening memikirkan dana yang dalam akaun KOOP. Kesian mereka. Kami hanya mampu komen dari bawah. Funniest part is masa Firstly aku call, Alhamdulillah diangkat. Pujuk punya pujuk lastlast dia letak mcmtu ja. CEIT apala pakcikni. But, takpela aku dah try kan? At least aku dah jalankan amanah aku.

Okay ni before pergi. Tak sabarsabar gila gua cakap. HEE. Exam agak terabai tapi spot question banyak membantu ;P


Jengjengjeng..

Tibanya hari yang dinantikan. Kami bertolak pergi KPM Ayer Molek lepas Asar macamtu. Awal-awal dah kena marah sebab ada a few girls yang lambat. Aku pun =.='. Org last pulak tu. Dah sampai KPM, having dinner and yang kelakarnya, boleh pulak kucing tu pancut dekat Nana. Kesiann Nana. HAHA

Then malamtu I dont Sleep, sebab nanti takut tak terbangun semuanya. Memandangkan semua org dah lentok before aku, so aku takjadi tidur. Pagi tu pukul 3 pagi bertolak dari KPM and we arrived Stulang Laut 20 minutes befor 7.00am.

After that, first time naik boat yang lama perjalanannya. Alhamdulillah the way to Tg Pinang clear, tak mabuk.

Lambat

Tahu apa yg lambat? Aku la. Org lain dah post pasal trip to Riau seminggu lepas, malamni aku baru nak post. Biasalaa biar berhabuk dalam draft dulu kan? Inilah Kenangan :)

Friday, 8 June 2012

Kenapala aku taksuka upload gambar?

Hahaha tengok tajuk pun dah dapat agak how frust I am with this slow Internet connection. Idk why. Before this it was quite fast, sometimes. But i dont really have feeling to updates blogs with pictures. Itulah aku. :)

Tujuan

Okay, first thing is today's topic is based on the double blog that I have. 
My Blog yang lagi satu tu adalah The Roadway to SPM. Dekat situ I really admit that aku coret tentang cerita menuju SPM. Susah payah, pahit manis dan suka duka menjelang SPM akanku coretkan disana. 
Mungkin lebih feeling. Islamic. Academically. Weird. Tak kisahla.
Then, bila dah tamat SPM kita cerita la pulak the moments after that.
Maybe, kalau rajin.

Lebih formal, of course. Aku kan nak jadi matang! :P Hopefully.

Then apa pulak function blog ni? This Blog aku decide nak catit segala-galanya pasal __MEMORIES__. That's it. Best ke hampeh ke, asalkan kenangan trips, School Years, College Years, and the rest of my life akan tercatat disini. InshaAllah.

Sebenarnya tiada beza pun between both blogs. Yes, both is Mine. My journey as hamba Allah.
Pandai-pandaila nanti aku berlaku adil keatas kedua-dua blog. HEE

Okay, act I just love to blogging. The first and for most reason is to 'plant' the habit of writing/typing in my soul.
Haha Great bukan?
Selain accountant (or other jobs yang berkenaan) aku nak jadi penulis buku.
Penulis la senang kata. Bukan senang. Buku 'Biar Mimpi Sampai ke Bintang' hasil projek SEM aku pun, pecah kepala nak buat.
Ingatkan bagi cikgu nak tolong publishkan, rupanya banyak pembetulan.
Memang tak berjiwa penulis aku ni. Takpela not your luck today.
Allah Maha Pemurah
There's always Him with me :)

honestly : The Learner

Thursday, 7 June 2012

Janji Ditepati

okay ini bukan tajuk pasal Datuk Najib turun Kulim ke apa
ini cuma pesanan untuk diri sendiri
aku taktau kenapa bila tengok others macam semangat je buat homework bagai
and resume and so on
but i still dont have that feeling. okay i admit it aku ni PEMALAS

tapi harini katakata ini untuk empunya badan
NUR AMALINA AHMAD FUZI akan struggle gila untuk siapkan 3 homework
sebelum detik 12 malam

bila difikir-fikirkan balik okay i just realize
that i only score in examination based on spot questions
whate ---- man? aku ni banyak sangat main main
never to be regret

SO,
tonight aku akan stay up sampai besok dan siapkan segala homework
mulai harini aku nak tanam semangat SPM and conquer the TRIAL and SPM results in my batch
so tengok la golongan 4flat tu mesti ada aku
tunggulah TGBians

all my family were putting high hopes in me
but i still ignoring it
just relax kononnya perasan pandai sangat

tapi,
their spirits make me notice that IM A STUDENT
so  i should SCORE and succeed
yes. THEIR'S. eventhough they're not really know me
but that's what friends for
THANK YOU FRIENDS.

by : Malin